Børns søvnbehov

Title

29. April 2024 | Tid til at læse 4 min

Forfatter: Niklas

Tilbage til artikler

Søvnens rolle i børns liv er både grundlæggende og kompliceret. Når børnene vokser fra de første urolige nætter som babyer til mere uafhængige småfolk, forbliver en god nats søvn afgørende for deres energi, indlæring og samlede trivsel. At sikre, at din lille krudtugle får nok hvile, kan også være en vej til mere ro og genopladning for hele familien. Men med den stigende mængde tid, som børn tilbringer foran skærme, bliver det en større udfordring at fastholde sunde søvnvaner. Skærmbrug, især tæt på sengetid, kan forstyrre produktionen af melatonin, et hormon afgørende for søvn. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvorfor søvn er så vigtig for børn i alle aldre, og hvordan du som forælder kan støtte og forbedre deres søvnvaner for at fremme en sund udvikling og daglig velvære.

Hvor mange timer skal mit barn sove?

Hvor mange timer mit barn skal sove, er et spørgsmål, som kan give enhver forælder søvnløse nætter. Svaret er ikke altid lige til, da det varierer afhængig af faktorer som alder, aktivitetsniveau og individuelle behov. Dog har sundhedsorganisationer, som for eksempel Sundhed.dk og National Sleep Foundation, skitseret generelle retningslinjer, som du kan bruge som udgangspunkt.

 

For børn mellem 3-5 år er omkring 10-13 timers søvn hver nat anbefalet. I denne alder bidrager en solid omgang søvn til alting lige fra at fyre op for fantasien til at understøtte fysisk udvikling. Når børnene træder ind i skolealderen, 6-13 år, ændres søvnbehovet let til omkring 9-11 timer, hvor der skal tages højde for deres sociale liv og skolearbejde. Og for teenagere er 8-10 timers søvn om natten ideelt, selvom det kan være en kamp at synkronisere med deres biologiske ur, der foretrækker sent i seng og sent op.

Søvnens påvirkning på børns sundhed

Søvn er en afgørende faktor for børns fysiske og kognitive udvikling. Børns vilkårhar undersøgt studier og forskning, som viser at tilstrækkelig søvn har en direkte sammenhæng med børns akademiske præstationer.

 

❝ Børn, der regelmæssigt får den anbefalede mængde søvn, har bedre koncentration, opmærksomhed, kreativitet og problemløsningsevner.  ❞

 

Det er under de stille timer om natten, at børns hjerner organiserer og lagrer de informationer, de har samlet op i løbet af dagen.

 

Den fysiske sundhed får også et markant løft fra en god nats søvn. Sundhedsstyrelsens rapporter understreger, at kroppens reparationsprocesser er mest aktive under søvn, hvor væksthormoner udsendes, og celler regenererer. Dette er særligt vigtigt i de år hvor børn er i vækst.

 

Men hvad hvis et barn ikke får nok søvn? Konsekvenserne kan være vidtrækkende. Forskning viser, at mangel på søvn er forbundet med en række negative sundhedseffekter, som for eksempel vægtøgning, diabetes, og selv psykologiske problemer som angst og depression. Et kronisk underskud af søvn kan endda have en mulig påvirkning på børns højde og fysiske udvikling.

Kvaliteten er ligeså vigtig som kvantiteten

Søvnens kvalitet er ligeså vigtig som kvantiteten, hvilket fører os til søvncyklussen, og især den vitale REM-søvn. REM står for Rapid Eye Movement og er den søvnfase, hvor drømme typisk forekommer. Under REM-søvnfasen, som er vigtig for hukommelsen, tilbringer børn en større del af deres søvn end voksne. Dette skyldes, at deres hjerner er i en intensiv udviklingsfase, hvor de bearbejder og integrerer nye informationer og færdigheder lært i løbet af dagen

 

Søvnmangel kan forstyrre denne vigtige cyklus og reducere tiden, barnet tilbringer i REM-søvn, hvilket potentielt kan påvirke alt fra humør til evnen til at lære og huske information. Det er grunden til, at vi hos TheNap fokuserer på at skabe de bedste betingelser for en fuld og genopbyggende søvncyklus. Det gør vi igennem komfortable sovemiljøer og hjælpemidler designet til at forbedre søvnkvaliteten for børn på alle aldre. Produkter såsom NapCool™ Junior Tyngdedyne og NapPillow Junior™ er designet til at fremme en fredfyldt nattesøvn, der kan understøtte disse vigtige aspekter af børns sundhed og udvikling.

NapCool™ - Junior

Forbedrer søvnkvalitet med videnskab

Økologisk bambus for bedre åndbarhed

Kølende egenskaber

Tilbud

Junior-Bambus-Tyngdedyne 2-5 år (100x140 cm)

699 kr
699 kr
Se produktet

"NapCool™ er skabt for at revolutionere din søvn. Ved at forene kølende teknologi med miljøvenlig bambus tilbyder denne tyngdedyne enestående komfort og fremmer en sundere søvnrytme. Oplev selv hvordan NapCool™ kan forandre din nattesøvn."

Niklas / Ejer af TheNap

Effektive løsninger til børns almindelige søvnproblemer

Søvnproblemer hos børn er almindelige, men heldigvis findes der mange måder, hvorpå forældre kan hjælpe deres børn med at få en bedre nats søvn. Fra faste rutiner til det rette sovemiljø kan små ændringer gøre en stor forskel.

 

Først og fremmest, læg en fast rutine for sengetid og hold fast i den. En forudsigelig aftenrutine giver barnet en følelse af sikkerhed og hjælper med at forberede deres krop og sind på søvn. 

 

Skærmtid, især før sengetid, kan have en negativ effekt på børns søvnkvalitet. Blåt lys fra skærme kan forstyrre produktionen af søvnhormonet melatonin, hvilket gør det vanskeligere at falde i søvn. Forskning fra Sundhedsstyrelsen viser, at børn, der bruger digitale enheder om aftenen, kan opleve forsinket søvnstart og nedsat søvnkvalitet.

 

Et beroligende sovemiljø kan også spille en stor rolle. Sove temperatureni værelset skal være omkring 18-20°C, og sengetøjet skal være komfortabelt og egnet til barnets behov. Produkter som vores Bambus Junior dynebetræk er fremstillet med øje for både komfort og funktionalitet. Bambusstof er kendt for sine åndbare og fugttransporterende egenskaber, hvilket kan hjælpe til at regulere barnets kropstemperatur igennem natten og fremme en uafbrudt søvn

 

Ved at kombinere disse tilgange og justere dem efter dit barns specifikke behov, kan du hjælpe med at sikre, at de får den hvile de har brug for, for at vokse og trives både mentalt og fysisk.

Søvnrutiner

En stabil søvnplan er afgørende for et barns sundhed og udvikling. Her er nogle punkter baseret på anbefalinger fra Psykiatrien i Region Midtjylland:

  • Fast sengetid: Bestem en fast tid for barnet at gå i seng hver aften for at regulere deres indre ur.
  • Fysisk aktivitet: Sørg for, at barnet får tilstrækkeligt med fysisk aktivitet i løbet af dagen.
  • Aftenrutine: Skab en rolig aftenrutine, der kan omfatte at komme i bade, puslespil eller lytte til beroligende musik.
  • Begræns skærmtid: Undgå tv, computere og andre skærme mindst en time før sengetid for at forbedre søvnkvaliteten.
  • Afslappende aktiviteter: Vælg aktiviteter, der fremmer afslapning, som for eksempel at lytte til en lydbog eller til blid musik.
  • Komfortabelt sovemiljø: Sørg for at barnets soveværelse er mørkt, stille og har en kølig temperatur.
  • Komfortabel seng:Investér i en god seng og kvalitetssengetøj som for eksempel vores Bambus Junior dynebetræk

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler