Den bedste temperatur at sove i

Skrevet af: Niklas Pedersen | 26. April 2024 | Tid til at læse 2 min

Kvinde der ligger på en kølende hovedpude

For at sikre en god nats søvn, er det essentielt at finde den perfekte balance i soveværelsets temperatur. Mange oplever urolige nætter, hvor de konstant vender og drejer sig, ofte fordi temperaturen ikke er optimal. Enten er det for varmt, så du kaster dynen væk, eller for koldt, så du klamrer dig til den. I denne blogindlæg vil vi dykke ned i, hvilken temperatur der er mest ideel til at sove i, og hvordan du kan justere dit sovemiljø for at forbedre din søvnkvalitet.

Videnskaben bag søvn og temperatur

Kroppens evne til at regulere sin kerne temperatur er afgørende for at initiere og opretholde søvn. Forskning viser, at den ideelle temperatur i soveværelset for de fleste mennesker er mellem 18-20°C. Denne temperaturområde hjælper kroppen med at sænke sin kerne temperatur naturligt som er en nødvendig del af ens søvncyklus.


Ifølge National Sleep Foundation er en køligere temperatur i soveværelset forbundet med at man hurtigere falder i søvn og opnår en dybere søvn. Årsagen er, at den kølige luft understøtter den naturlige nedkøling af kroppen, som er nødvendig for at falde i søvn. Et studie offentliggjort i Journal of Physiological Anthropology understreger, at et køligt sovemiljø kan forbedre både søvnkvaliteten og hjælpe med at reducere antallet af opvågninger gennem natten.


Ydermere viser forskning at når temperaturen i soveværelset er for høj, kan det forstyrre søvnfasernes varighed og dybde, hvilket forringer søvnkvaliteten. Omvendt kan for koldt et miljø også være problematisk, da det kan forstyrre REM-søvnen og gøre dig mere tilbøjelig til at vågne op.


Den ideelle sovetemperatur

At finde den ideelle temperatur til dit soveværelse kan være afgørende for at opnå en uforstyrret og reparativ søvn. 

❝ Vi anbefaler en temperatur i soveværelset på mellem 18-20°C ❞

Denne temperatur ramme er ideel af flere grunde:

  • Støtte til naturlige kropscyklusser: Den let kølige temperatur understøtter kroppens naturlige tendens til at sænke sin kerne temperatur om natten, hvilket er vigtigt for at initiere søvncyklussen.

  • Forbedring af søvnkvaliteten:En køligere temperatur i soveværelset har vist sig at forbedre søvnkvaliteten ved at man falder hurtigere i søvn og reducere antallet af opvågninger i løbet af natten.

  • Tilpasning til forskellige behov: Selvom 18-20°C er ideelt for de fleste, kan personlige præferencer og helbredstilstande betyde, at nogle kan foretrække det lidt varmere eller køligere. Det er vigtigt at eksperimentere med forskellige indstillinger for at finde, hvad der fungerer bedst for dig.

Det er også værd at bemærke, at faktorer såsom sengetøj og nattøj kan spille en væsentlig rolle i, hvordan din krop oplever temperaturen. For eksempel, ved at anvende en hovedpude som NapPillow™, der kombinerer materialer designet til både at køle og varme, kan du tilpasse din soveoplevelse efter dine behov. Den kølige side indeholder en blanding af økologisk bambus og vores Cold Touch™ gel, der giver en forfriskende overflade, ideel for dem, der har tendens til at have det varmt om natten. 

Den varme side, som er lavet af 100% økologisk og OKEO-TEX certificeret bambus viskose, hjælper med at holde på varmen på køligere nætter, hvilket sikrer komfort hele året rundt.


Ligeledes kan vores bambus sengesæt bidrage til en mere behagelig søvn ved at regulere temperaturen og minimere sveden. Dette skyldes, at bambusviskose er kendt for sine temperaturregulerende egenskaber og evne til at absorbere fugt. Bambusfibrene har en unik struktur, der hjælper med at lede overskydende varme og fugt væk fra kroppen, hvilket sikrer en kølig og tør overflade gennem hele natten. 

Yderligere tips til en bedre nattesøvn

Forbedring af din nattesøvn kræver mere end blot at indstille den rette temperatur i soveværelset. Det er essentielt også at integrere gode søvnvaner og skabe det optimale sovemiljø. En regelmæssig soveplan med faste tider for sengetid og morgenvækning hjælper med at regulere din krops interne ur og forbedrer søvnkvaliteten. 

Yderligere råd om søvn, tips & tricks kan findes i vores andre blogindlæg & ressourcer:

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Uro i benene
Design by GemPages
Uro i kroppen
Design by GemPages
Børns søvnbehov
Børns søvnbehov 29. April 2024 | Tid til at læse 4...