Babysøvn: Effektive Løsninger på Søvnproblemer | TheNap™

Skrevet af: Niklas Pedersen | 2. November 2023 | Tid til at læse 4 min

Kvinder der sover

Er du udfordret med at få din baby til at sove? Læs med her og lær alt om søvn og søvnproblemer hos babyer. Få indsigt i og nyttige tips til søvncyklus og søvnrutiner, så både din baby og du kan håndtere søvnproblemer og få den gode nattesøvn, I fortjener.

Søvn for babyer

Søvn hos babyer kan være udfordrende og overvældende for nybagte forældre. At sikre tilstrækkelig søvn for den lille guldklump betyder samtidig tilstrækkelig søvn til mor og far, hvilket giver mere energi og overskud i hverdagen. Stræben efter overskud kan blive en kamp for sunde søvnvaner for spædbarnet.

I babyens første levetid er konstante søvnafbrud og uforudsigelige søvnmønstre meget normale. Søvnproblemer er en del af tilpasningen til livet uden for livmoderen. Denne fase er midlertidig og kræver tålmodighed og støtte for at etablere sunde søvnvaner i fremtiden for den lille.  

Når det er sagt, er det vigtigt, at babyer og småbørn får tilstrækkelig søvn for deres velbefindende og udvikling. Det er nemlig under søvnen, barnets krop og hjerne udvikles og immunsystemet styrkes. Men hvor meget skal en baby sove, og hvad sker der, hvis barnet ikke får nok søvn?

Hvor meget skal en baby sove?

Det er individuelt. Babyer er forskellige, og derfor findes der ikke et entydigt svar på dette spørgsmål. En tommelfingerregel er, at en god og normal søvn for en baby er, når babyen vågner frisk og udhvilet.

Spædbørns søvn varierer betydeligt i løbet af de første 12 måneder af deres liv. De har nemlig ingen fastlagt søvnrytme endnu. Herunder er en oversigt over gennemsnitlige søvnbehov for babyer.

Baby søvn skema

Disse tal er gennemsnitlige retningslinjer, og søvnbehovet kan variere betydeligt fra barn til barn. Nogle babyer kan have brug for mere eller mindre søvn. Søvnproblemer, som natlige opvågner eller urolig søvn kan forekomme og kræve tålmodighed og trøst fra forældre.

Søvncyklus hos spædbørn

Spædbørn har en kortere søvncyklus end voksne. Den nyfødte baby har en søvncyklus, der varer ca. 40-50 minutter. Den starter med REM-søvn (også kendt som drømmesøvn), skifter til dybere søvnstadier (NREM3-4), og vender tilbage til REM-søvnen. Når cyklussen er afsluttet, begynder en ny.

I de første 2-6 måneder får babyen to yderligere søvnfaser, NREM1 og NREM2. Dette kan gøre babyens søvn mere udfordrende, da de skal vænne sig til at falde i søvn. Forældre kan opleve, at babyen har brug for mere støtte for at sove i denne periode.

Jo yngre babyen er, desto mere tid bruger den i den dybe REM- og NREM-søvn, hvilket er afgørende for deres hvile, udvikling og energi. Det er altså normalt, hvis den lille vågner mellem hver søvncyklus. Det er en vigtig del af deres søvnudvikling.

Hvad sker der, hvis barnet ikke får sovet nok?

Det er afgørende for børns trivsel og udvikling at få tilstrækkelig søvn. Mangel på søvn kan have adskillige negative konsekvenser for dit barns velvære og udvikling. Nogle af de mulige effekter er:

  • Vækst og udvikling – Søvn er også afgørende for børns vækst og generelle udvikling. Hvis dit barn får tilstrækkelig søvn, kan det påvirke deres fysiske og mentale udvikling negativt.
  • Nedsat immunforsvar – Søvn spiller en betydelig rolle i at opretholde et sundt immunforsvar. Manglende søvn kan gøre barnet mere modtagelig for sygdom og infektioner
  •  Irritabilitet og gråd – Småbørn, der ikke får tilstrækkelig søvn, kan blive mere irritabel og grædefuld. De kan have sværere ved at regulere deres følelser, hvilket kan føre til mere uro og frustration
  • Nedsat indlæring og koncentration – Søvn spiller en afgørende rolle i hjernens udvikling. Børn, der mangler søvn kan have sværere ved at fokusere og lære nye ting. Dette kan påvirke deres præstation og evne til at absorbere information.

Sale Off
NapPillow-Junior™ Perfekt for børn 2-12 år
449 kr399 kr

Søvnrutiner, søvntræning og søvntips

Her er 11 råd og søvntips til forældre:

  1. Sov tæt sammen – Lad din baby sove tæt på dig (sikker samsovning). Dette skaber en følelse af tryghed og regulering for barnet.
  2. Hud-mod-hud kontakt – Efter fødslen og i de tidlige måneder er hud-mod-hud kontakt vigtig. Det hjælper med at regulere babyens kropstemperatur, vejrtrækning og hjerterytme.
  3. Sov, når baby sover – Nybagte forældre bør prioritere hvilke, når babyen sover, for at kompensere for nattesøvnens tab.
  4. Skab et behageligt sovemiljø – Sørg for et roligt, mørkt og komfortabelt sovemiljø til din baby. Undgå elektronik som TV, telefoner og tablets, da blåt lys gør det sværere at falde i søvn.
  5. Forstå babyens søvnudvikling– Forældre bør have realistiske forventninger til babyens søvnrytme og forstå, at babyer naturligvis har ujævne søvnrytmer (særligt i starten).
  6.  Etabler en fast søvnrutine– Dan en rutine omkring babyens søvn- og vågentider. Dette kan hjælpe med at mindske bekymring og stress omkring babyens søvn.
  7. Lyt til babyens behov – Vær opmærksom på din babys humør og energiniveau, og tilpas rutinen i overensstemmelse hermed.
  8. Lyt til dit indre – Stol på dine instinkter og vurderinger i at etablere sunde søvnvaner.
  9. Anerkend forskelle – Forstå, at babyer har forskellige søvnbehov, og at der ikke er faste regler for, hvor meget de skal sove. Tilpas derfor søvnplanen efter din babys individuelle behov.
  10. Etabler en sund putterutine– Undgå at tvinge babyen til at sove og skab i stedet en fast aftenrutine for at hjælpe babyen med at forberede sig til en god nattesøvn.
  11. Observer og eksperimenter – Vær opmærksom på din babys reaktioner og eksperimenter med forskellige metoder, indtil du finder det, der fungerer bedst for dit barn.

Husk, at alle babyer er forskellige. Det er vigtigt at lytte til dit barns signaler og tilpasse søvnrutiner og søvnen efter deres individuelle behov for en god nattesøvn. Hvis du har bekymringer eller spørgsmål om dit barns søvn, bør du rådføre dig med en sundhedsprofessionel eller børnelæge.

Hvad siger eksperter?

Forskning om søvn hos småbørn går mange år tilbage i tiden og afdækker et enormt bredt område. Mens den traditionelle forskning peger i retning af selvregulering hos babyer med den populære cry-it-out-metode, har nyere forskning i højere grad fokus på tilgange med tæt kontakt og sensitiv respons fra forældre.


Flere eksperter og studier understreger vigtigheden af at forstå, at gråd er spædbarnets primære kommunikationsmiddel, og at den signalerer et behov, som bør håndteres med omsorg og opmærksomhed.


En bemærkelsesværdig undersøgelse, som stiller kritik til Sundhedsstyrelsens vejledning om søvn ”Sunde Børn” (2021), er blevet udført af Foreningen Sovende Børn. Denne undersøgelse peger på, at sensitiv respons på barnets signaler spiller en afgørende rolle i et barns dannelse af en tryg tilknytning.


Tryg tilknytning anses som en af de mest betydningsfulde faktorer for barnets sunde udvikling og som en form for modstandsdygtighed, der påvirker, hvordan barnet senere i livet regulerer sig selv under kriser, traumer og andre udfordringer.

Desuden har denne undersøgelse en bred støtte fra både danske og udenlandske eksperter, herunder psykologer, antropologer, og psykologiske forskere. Hele 723 danske psykologer har i 2019 skrevet under på et åbent brev, der fraråder anvendelsen af Cry-it-out-søvntræning, også kaldet "godnat og sov godt"-metoden.


De deler bekymringer om, at sådanne metoder kan potentielt skade tilknytningen og barnets udvikling, og dette synspunkt er i overensstemmelse med grundforskning i tilknytning, som har påvist en klar sammenhæng mellem sensitiv respons og tilknytning.

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Børns søvnbehov
Børns søvnbehov 29. April 2024 | Tid til at læse 4...
Hvorfor snorker man
Hvorfor snorker man Skrevet af: Niklas Pedersen | 29. April 2024...
Forstå og bekæmp nattesved
Forstå og bekæmp nattesved Skrevet af: Niklas Pedersen | 29. April...