Hvorfor snorker man

Skrevet af: Niklas Pedersen | 29. April 2024 | Tid til at læse 3 min

Kvinde der ligger på en kølende hovedpude

Snorken er et almindeligt problem, der påvirker mange mennesker over hele verden. Det er en lyd, der opstår, når luftstrømmen gennem de øvre luftveje bliver delvist blokeret under søvn, hvilket får vævet i halsen til at vibrere. Denne lyd kan variere i styrke og frekvens, og kan være en stor kilde til frustration for både den snorkende og deres partner.

Aros Privathospital fortæller det anslås at cirka 60% af befolkningen snorker af og til og cirka 30% snorker hver nat. Søvnapnø er også forholdsvis udbredt, med en forekomst på 2-4%.


Snorken kan skyldes en række faktorer, fra fysiologiske årsager til livsstilsrelaterede årsager. Uanset årsagen, er det vigtigt at forstå, hvorfor snorken opstår, og hvordan det kan påvirke helbredet og livskvaliteten. I denne artikel vil vi dykke ned i de vigtigste årsager til snorken, konsekvenserne af denne tilstand og de mulige løsninger til at bekæmpe den.

Hvorfor snorker man?

Snorken er en almindelig lyd, der opstår, når luftstrømmen gennem de øvre luftveje bliver delvist blokeret under søvn. Denne blokering kan få vævet i halsen til at vibrere, hvilket skaber den karakteristiske lyd af snorken. Årsagerne til, at denne blokering opstår, kan variere og omfatter både fysiologiske og livsstilsrelaterede faktorer. 

For at forstå snorken bedre, er det vigtigt at undersøge de mest almindelige årsager.

Fysiologiske årsager

  • Blokering af luftvejene: Snorken opstår ofte, når luftvejene bliver delvist blokeret. Dette kan skyldes afslapning af de bløde væv i halsen, som ganen, svælget og tungen, hvilket skaber en indsnævring, der får vævet til at vibrere, når man trækker vejret.
  • Anatomiske faktorer: Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at snorke på grund af deres anatomiske opbygning. Dette kan inkludere en større tunge, en smallere hals eller en usædvanlig form på ganen eller svælget, som alle kan føre til blokering af luftvejene.
  • Overvægtigt: Overvægtige mennesker har væv omkring halsen og svælget kan derfor øge presset på luftvejene, hvilket gør at det bliver indsnævret under søvn, og dermed forårsager snorken.

Livsstilsfaktorer

  • Alkohol og sovemedicin: Disse kan afslappe musklerne i halsen og dermed øge risikoen for indsnævring af luftvejene. Dette fører ofte til mere intens snorken.
  • Rygning: Rygning kan irritere luftvejene, hvilket gør det mere sandsynligt, at de bliver blokeret, når man trækker vejret under søvn.
  • Soveposition: At sove på ryggen kan få tungen til at falde bagud og blokere luftvejene, hvilket kan forværre snorken.

Konsekvenser af snorken

Snorken kan have flere konsekvenser, der påvirker både den snorkende og deres partner. Den mest umiddelbare konsekvens er forstyrrelsen af søvnkvaliteten. Lyden af snorken kan vække både den snorkende og deres sovende partner, hvilket fører til afbrudt søvn, træthed og irritabilitet. Denne forstyrrelse kan skabe problemer i dagligdagen, såsom koncentrationsbesvær og nedsat ydeevne på arbejde eller i skolen.


Derudover kan snorken være et symptom på søvnapnø, en alvorlig tilstand, hvor vejrtrækningen gentagne gange stopper og starter under søvn. Søvnapnø er forbundet med helbredsmæssige risici, herunder forhøjet blodtryk, hjerteproblemer og en øget risiko for slagtilfælde. Dette understreger vigtigheden af at tage snorken alvorligt og søge hjælp, hvis den påvirker søvnkvaliteten eller helbredet.


Endelig kan snorken også påvirke forholdet mellem den snorkende og deres partner. Manglen på søvn kan skabe spændinger og konflikter, hvilket kan føre til en negativ indvirkning på parforholdet. Derfor er det afgørende at være opmærksom på snorkens indvirkning på både helbred og relationer og søge løsninger, hvis det er nødvendigt.

Hvordan du bekæmper snorken

Der er flere måder at bekæmpe snorken på, og løsningerne varierer afhængigt af årsagerne til snorken. En af de mest effektive måder at bekæmpe snorken på er ved at foretage livsstilsændringer. For eksempel hvis man er overvægtigt (BMI >= 25) kan vægttab reducere mængden af væv omkring halsen, hvilket kan mindske indsnævringen af luftvejene og dermed reducere snorken. Desuden kan ændring af sovestilling hjælpe, da søvn på siden i stedet for på ryggen kan forhindre tungen i at blokere luftvejene.


En anden metode er at undgå alkohol og sovemedicin før sengetid. Disse stoffer kan afslappe musklerne i halsen og dermed øge risikoen for snorken. Hvis livsstilsændringer ikke er nok, kan medicinske behandlinger være nødvendige. En CPAP-maskine, der skaber kontinuerligt positivt luftvejstryk, kan hjælpe med at holde luftvejene åbne under søvn. Kirurgiske indgreb eller enheder, der forhindrer luftvejsblokering, kan også være løsninger.


Der findes også andre tips, der kan hjælpe, såsom brug af snorkeskinner eller næseklips, der kan åbne næsepassagen og forbedre luftstrømmen. Det er vigtigt at udforske forskellige løsninger og finde den, der fungerer bedst, så man kan opnå en bedre søvnkvalitet og livsstil. 


(Hvis snorken fortsætter eller påvirker helbredet, er det vigtigt at søge professionel hjælp for yderligere råd og behandlinger)

Yderligere tips til en bedre nattesøvn

Udover de strategier, der er blevet nævnt her, har vi et hav af andre tips og teknikker til at optimere din søvn, som du kan udforske i vores blogindlæg. For eksempel kan du få indblik i hvordan du kan falde hurtigere i søvn, opdage effektive metoder til en god nattesøvn, og dykke ned i en omfattende guide, der dækker alt om søvn og søvnbehov. Og hvis du ofte føler dig træt, har vi også ressourcer, der hjælper dig med at forstå hvorfor, og hvad du kan gøre for at forbedre din energi og velvære.

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Uro i benene
Design by GemPages
Uro i kroppen
Design by GemPages
Børns søvnbehov
Børns søvnbehov 29. April 2024 | Tid til at læse 4...