Alt om melatonin og søvn
Skrevet af: Niklas Pedersen | 9. Januar 2024 | Tid til at læse 4 min
I denne artikel vil vi gå i dybden med hormonet melatonin og dets betydning for søvn. Vi vil også se på, hvordan det kan bruges som et lægemiddel for behandling af forskellige søvnforstyrrelser, herunder søvnløshed og jetlag.
Hvad er melatonin?
Melatonin er et hormon, der produceres i kroppen. Det spiller en afgørende rolle i reguleringen af døgnrytmen. Produktionen af melatonin påvirkes af lys og mørke, hvilket betyder, at udsendelsen øges om aftenen og falder i daglys timer. Dette er grunden til, at vi føler os trætte om aftenen og vågner om morgenen. Melatonin er også kendt som "søvnhormon", fordi det hjælper med at regulere vores søvn- og vågne cyklus. Det fungerer ved at påvirke kroppens interne "ur", som fortæller os, hvornår det er tid til at sove eller vågne.
Melatoninproduktionen starter som regel, når det bliver mørkt, som et signal til vores krop om, at det er tid til at begynde at forberede sig på søvn. Den højeste koncentration af melatonin findes normalt omkring kl. 3 om natten, hvorefter niveauet gradvis begynder at falde.
Ud over at kontrollere vores søvncyklus har melatonin også andre funktioner. Det har vist sig, at det hjælper med at styrke immunsystemet, og forskning antyder, at det kan have antioxidant egenskaber.
Men det er vigtigt at bemærke, at melatoninproduktion kan påvirkes af en række faktorer. For eksempel, at bruge elektroniske enheder som computere eller smartphones lige før sengetid kan undertrykke produktionen af melatonin og dermed gøre det sværere at falde i søvn. Alder kan også påvirke produktionen - børn og unge har typisk højere niveauer af melatonin end ældre voksne. Endelig kan nogle medicin og sundhedsmæssige tilstande også påvirke melatoninproduktionen.
Hvornår udskilles melatonin?
Udskillelsen af melatonin starter typisk, når mørket falder på. Dette hormon er afgørende for at signalere til vores krop, at det er på tide at sove. Det er vigtigt at bemærke, at produktionen af melatonin kan variere i løbet af dagen, og at flere faktorer kan påvirke dets frigivelse, som arbejdsplaner og jetlag. Melatonin er et hormon, der produceres af pinealkirtlen i hjernen. Det er kendt som "mørkhedshormonet", fordi det er din krops naturlige signal for natten. Melatonin-niveauet i blodet stiger typisk i takt med mørket og forbliver højt i hele natten, før det falder om morgenen, når sollyset starter igen.
Den naturlige produktion af melatonin kan dog forstyrres af flere faktorer. Arbejde om natten eller skiftarbejde er en almindelig årsag, da belysning i de sen aften- eller nattetimer kan forstyrre produktionen af melatonin. Jetlag kan også påvirke frigivelsen af melatonin, da ændringer i tidszoner ændrer det naturlige lys-mønster.
Andre faktorer, dxer kan forstyrre melatoninproduktionen, omfatter skærmtid om aftenen (fra tv, computere, smartphones osv.), for meget lys i soveværelset, høj kropstemperatur og visse medicin. Forstyrret melatoninproduktion kan føre til søvnløshed, træthed i løbet af dagen, dårlig koncentration og muligvis også til depression.
Hvis man har problemer med at sove, kan det være hjælpsomt at forsøge at styrke sin naturlige produktion af melatonin. Overvej at begrænse din skærmtid om aftenen, arbejde i et mørkt rum i timerne op til sengetid, holde dit soveværelse mørkt og cool, og følg en regulær søvnplan for at hjælpe med at regulere din krops indre ur og støtte melatoninproduktionen.
Hvilke funktioner har melatonin?
Melatonin som sovemiddel
Om forfatteren
Niklas Pedersen
Stifter og ejer af TheNap
Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.