Sådan kan tyngdedyner hjælpe mod stress og angst

Skrevet af: Niklas Pedersen | 28. september 2023 | Tid til at læse 4 min

Tyngdedyne der hjælper mod stress og angst

Tyngdedyner er efterhånden velkendte for deres mange fordele og positive egenskaber, hvor de bl.a. kan hjælpe dig til afslapning og velvære, at falde hurtigere i søvn og forbedre din søvnkvalitet. Efterhånden har man også fundet frem til, at tyngdedynen med trykterapi også kan hjælpe mod stress og angst.


I takt med tyngdedynens udbredelse og popularitet har flere fået øjnene op for tyngdedynens indvirkning på den mentale tilstand, og man har fundet frem til, at en tyngdedyne har mange fordele. Feks. kan en tyngdedyne hjælpe mod forskellige negative mentale tilstande bl.a. stress og angst. Men hvordan kan en tyngdedyne hjælpe mod stress og angst, og hvordan virker den helt præcist?

Tyngdedyner kan hjælpe mod angst og stress

En tyngdedyne er en dyne med ekstra tilsat vægt, oftest i form af kugler. Den ekstra vægt og tyngde i tyngdedynen stimulerer sanserne og beroliger nervesystemet, hvilket fører til en øget afslapning og velvære, som kan være med til at reducere stress og angst.


Tyngdedyner anvender trykterapi, også kaldet DPS (Deep Pressure Stimulation), som virker ved at lægge dybe, faste, men behagelige tryk på de store muskelgrupper. Dette stimulerer og beroliger nervesystemet, hvilket fører til en øget afslapning både fysisk og mentalt.


Følelsen af tyngden fra en tyngdedyne kan bedst beskrives som et varmt, behageligt kram, som skaber en tryghed, ro og afslapning i hele kroppen.


Brug af en tyngdedyne kan være med til at lindre symptomer på og reducere stress og angst. Fysiske symptomer på angst kan være en øget hjertebanken, uro i kroppen, søvnproblemer og vejrtrækningsproblemer. Ved stress oplever mange også en øget hjertebanken, uro og søvnløshed. Her kan en tyngdedyne være med til at reducere stress og angst ved at berolige nervesystemet, hvilket normalt vil resultere i en roligere vejrtrækning, lavere puls, bedre søvn og et øget velvære. 


Flere studier beskriver også en stærk forbindelse mellem det fysiske og psykiske, hvor mentale udfordringer kan komme til udtryk fysisk og omvendt. Her kan en tyngdedyne altså berolige med fysiske tryk, hvilket kan have en øjeblikkelig positiv indvirkning på psyken og skabe ro og tryghed.

Hvorfor er en god søvnkvalitet vigtig for at forebygge angst og stress?

En god søvnkvalitet er vigtig for at forebygge stress og angst, da søvnforstyrrelser og en dårlig søvnkvalitet kan øge din sårbarhed over for stress og øge risikoen for både angst og depression. Specielt den dybe REM-søvn er meget vigtig for vores mentale helbred.


Et studie har nemlig fundet frem til, at den dybe REM-søvn har en stor indflydelse på vores mentale helbred, og at en dårlig REM-søvn kan sammenkobles med en højere risiko for angst.


Derfor kan man både forebygge og lindre angst ved at forbedre og sikre sin søvnkvalitet. En tyngdedyne kan hjælpe dig til en dybere og bedre REM-søvn, som flere studier peger på kan have en betydning for dit mentale helbred og velvære.


Ligeledes kan en forbedret søvn og søvnkvalitet være med til at støtte op om en stressreduktion, hvor tyngdedynen også kan spille en væsentlig rolle.

Søvnhormonet melatonin og en sund hormonbalance

En god søvn og afbalanceret døgnrytme har altså en stor betydning for dit mentale helbred. Søvnhormonet, melatonin, er et hormon, der normalt produceres naturligt i hjernen om aftenen, når mørket falder på, for at gøre dig søvnig og hjælpe dig til at falde i søvn.


Melatonin er afgørende for en sund døgnrytme og en god søvnkvalitet, hvilket kan være med til at forebygge og reducere stress og angst. En tyngdedyne stimulerer med trykterapi kroppens naturlige produktion af melatonin og kan være med til at opretholde en sund hormonbalance.


Udover at søvnhormonet melatonin naturligt er med til at regulere søvnen, regulerer det også herigennem andre hormoner såsom testosteron, østrogen og binyrebarkhormon. Melatonin regulerer altså flere hormoner i kroppen og kan være med til at støtte op om en sund hormonbalance.


En af ulemperne ved stress kan være, at det er med til at skubbe til hormonbalancen. Derudover ved man, at nogle typer angst kan forårsages af en hormonel ubalance, hvor kroppen producerer enten for meget eller for lidt af et bestemt hormon.


Ved brug af en tyngdedyne kan du stimulere produktionen af melatonin, som både forbedrer din søvn og regulerer flere hormoner i kroppen, hvilket i sidste ende kan have en positiv effekt på både stress og angst.

Tyngdedyner øger produktionen af hormonet serotonin

Udover at stimulere produktionen af søvnhormonet, melatonin, og hjælpe til at opretholde en sund hormonbalance, kan en tyngdedyne også være med til at øge niveauet af serotonin. Serotonin er et hormon, som oftest kaldes lykke-hormonet, da det hjælper til at regulere humøret og giver en følelse af velvære.


Man har tidligere fundet frem til, at et lavt niveau af serotonin bl.a. kan føre til depression. Derudover er serotonin også med til at regulere vores søvn og appetit, og man mener, at serotoninsystemet har en indflydelse på udviklingen af angst og stress. Hvis du lider af stress eller angst, er der altså flere gode grunde til at se nærmere på din hormonbalance og især med fokus på melatonin og serotonin.


Den teknik som en tyngdedyne anvender, kaldet DPS (Deep Pressure Stimulation), er med til at øge produktionen af serotonin. Når nervesystemet afslappes med det beroligende og behagelige tryk frigives serotonin i hjernen, som fører til et øget velvære og regulering af dit humør.

Hvordan beroliger en tyngdedyne nervesystemet?

En tyngdedyne beroliger nervesystemet, øger din afslapning og forbedrer din søvnkvalitet med en jævn trykfordeling. Ved brug af trykterapi stimuleres sanserne på en beroligende måde, hvilket hjælper kroppen til at aktivere det parasympatiske nervesystem, som fremmer hvile og afslapning.


Under tilstande med stress eller angst er det sympatiske nervesystem derimod aktiveret, hvilket bedst kan beskrives som en tilstand i alarmberedskab og en “kæmp eller flygt”-tilstand. Her hjælper trykfordelingen fra tyngdedynen med at berolige nervesystemet, så hjernen i stedet kan få aktiveret det parasympatiske nervesystem, som får kroppen til at slappe af.

Kan en tyngdedyne hjælpe mod angst og stress?

En tyngdedyne kan hjælpe mod angst og stress, da den beroliger nervesystemet, hjælper med at regulere hormorner som melatonin og serotonin og forbedrer din søvnkvalitet, hvilket alt sammen kan have en indflydelse på stress, angst eller depression. 


En tyngdedyne kan, som flere studier peger på, med sine mange fordele være med til at forbedre din mentale tilstand og dit humør, så hvis du lider af angst eller stress, er en tyngdedyne helt sikkert værd at forsøge sig med.

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Sådan vælger du det rette sengetøj
Sådan vælger du det rette sengetøj Skrevet af: Niklas Pedersen |...
Forstå magnesium søvn
Forstå magnesium søvn Skrevet af: Niklas Pedersen | 19. Januar 2024...
10 Tips til at falde hurtigere i søvn
10 Tips til at falde hurtigere i søvn Skrevet af: Niklas...