Den ultimative guide til hovedpuder

Skrevet af: Niklas Pedersen | 24. November 2023 | Tid til at læse 6 min

Kvinder der sover

Den perfekte hovedpude er afgørende for din søvnkvalitet, og det rigtige valg kan gøre en betydelig forskel for din krop og sjæl. I denne omfattende guide vil du opdage et rigt udsnit af informationer, der ruster dig med den nødvendige viden til at træffe beslutningen om, hvilken hovedpude, du skal vælge. Læs vores guide til valg af hovedpude.

Hvordan hovedpuder med revet memory skum virker

Hovedpuder med revet memory skum kombinerer på én gang den nyeste teknologi som tilpasningsevne, holdbarhed og avanceret temperaturregulering. Memory skum består af en unik skumstruktur, der tilpasser sig kroppens naturlige kurve og temperatur og giver dermed optimal komfort under søvn.


Det særlige skum evner at forme sig efter kroppens vægt og sikrer, at hovedet og nakken holdes i en position, der giver den nødvendige nakkestøtte og trykaflastning. Dette forhindrer også eventuelle blokeringer i luftvejene, hvilket resulterer i mindre snorken samt nedsætter risikoen for søvnapnø. Skummet reagerer automatisk på kroppens varme og nedsætter ubehagelig overophedning under søvn.

Hovedpuder med memory skum skaber en ideel og behagelig atmosfære under din nattesøvn.

Sådan vælger du den rette hovedpude

Den ideelle hovedpude skal have en bestemt størrelse, form og fasthed, men endnu vigtigere er det, at den passer til kroppens søvnposition. Uanset om du foretrækker at sove på maven, ryggen eller siden, bør hovedpuden give støtte til ryg og nakke, så rygsøjlen forbliver i en anatomisk korrekt position.


Markedet tilbyder et væld af hovedpuder, hvor materialevalg har afgørende betydning for din søvnkomfort. Valget af materiale bør nemlig afspejle dine behov og personlige præferencer. Døjer du af kroniske smerter eller spændinger på kroppen, bør du overveje en ergonomisk og justerbar hovedpude, som f.eks. memory skum.


Materialevalg er også vigtig for at sikre en naturlig temperaturregulering, der minimerer og endda fuldstændig eliminerer gener som varme, sved og overophedning under søvn. Den rette hovedpude sikrer ikke kun en behagelig nattesøvn, men også en personlig tilpasning, der matcher dine individuelle behov.

Hvordan din hovedpude påvirker din søvnkvalitet

En forkert hovedpude kan forårsage hoved-, ryg- og nakkespændinger, mens en korrekt pude kan fremme din generelle sundhed og velvære. Derfor er det vigtigt at undersøge og forstå, hvordan din hovedpude påvirker din søvnkvalitet.


Oplever du ømhed eller lider du af smerter i kroppen, når du vågner? Ergonomi handler om at skabe pudedesign, der støtter kroppens naturlige stilling og bevægelser under søvn. En justerbar ergonomisk pude tager højde for individuelle behov, skåner belastede trykpunkter under søvn og giver den nødvendige støtte til kroppen. Dette hjælper med at lindre spændinger i nakken og opretholde en korrekt søvnposition.

Har du det for varmt, når du sover? I hviletilstand falder kroppens temperatur, og sker det ikke, kan det føre til ubehag og sveddannelse gennem natten. En temperaturregulerende hovedpude udskiller varme, sikrer åndbarhed og garanterer, at temperaturen forbliver behagelig og uforstyrret hele natten.


Hovedpuder er et yndet skjulested for støvmider og andre allergener, derfor er det vigtigt at du prioriterer allergivenlighed i din pude. En allergivenlig hovedpude fungerer som en barriere mod allergener, der ellers kunne trænge ind i puden og forårsage reaktioner som åndedrætsproblemer, astma, hoste, tilstoppet næse, kløe på hud mv.

Hvordan vedligeholder og plejer du din hovedpude?

Vedligehold og plej din hovedpude med regelmæssig rengøring, korrekt opbevaring og tørring. Hæng puden ud og lad den lufte på gammeldags manér hver dag. Beskyt puden mod maskinvask og følg de specifikke plejeinstruktioner, der medfølger.


Der er ofte anbefalinger om, at du bør vaske din hovedpude i vaskemaskinen 3-4 gange om året, men dette er ikke nødvendigvis korrekt. Det kommer nemlig an på, hvilket materiale din pude er lavet af. Det er også ret individuelt, hvor meget du sveder i løbet af natten, hvor immun du er over for lugte og generelt, hvor god du er til rengøring og udskiftning af betræk mv.


En hovedpude bør altid anvendes med et aftageligt indre og ydre betræk, som bør vaskes jævnligt. Betrækket beskytter nemlig hovedpuden mod hudfedt, døde hudceller, cremer og andet snavs fra hudens kontakt med puden. Brugen af betræk giver beskyttelse og reducerer samtidig ophobning af støv og allergener i pudens underlag, hvilket reducerer risikoen for hudirritation og allergiske reaktioner.

Sådan tester du din hovedpude derhjemme for optimal komfort

For at finde den perfekte hovedpude til dine søvnbehov og optimale komfort, skal du først identificere dine specifikke krav. Døjer du med smerter i ryg og nakke? Har du bemærket gule pletter på puden, eller oplever du dig varm og ubehagelig under søvn? Test din hovedpude derhjemme.


Det anbefales altid at teste hovedpuden prøveliggende – på maven, ryggen eller siden. Det vigtigste kriterium for valg af hovedpude er at sikre, at kroppens kontur i liggende position er den samme som, hvis du stod oprejst. Det betyder, at rygsøjlen skal være i en neutralstilling, uanset din soveposition. Ydermere er det vigtigt at udføre en hårdhedstest. En justerbar pude kan være hård, fast, blød, høj eller lav – det vigtigste er, at dit hoved og nakke opnår den nødvendige støtte.  


En ofte undervurderet faktor er en temperaturtest. Testen af puden bør indikere, om din hovedpude medvirker til, at du føler dig for varm og oplever ubehag under nattesøvnen. Puden skal føles behagelig i forhold til temperaturen under hele din søvn. Derfor er det vigtigt at teste, hvor effektivt din hovedpude regulerer temperaturen og absorberer sved. Ideelt set bør puden stabilisere din kropstemperatur.  


Hvis du lider af allergier, bør du prioritere en hovedpude, der er allergivenlig og antibakteriel. Ved udførelsen af en allergitest bør du fokusere på materialet og certificeringerne. En hovedpude, der ikke udløser allergiske reaktioner, kan betydeligt optimere din søvnkvalitet og komfortniveau.


Du kan også let udføre en lugttest. En ny hovedpude kan lugte, men lugtens varighed afslører faktisk kvaliteten af materialet. Puder fremstillet af kvalitetsmaterialer har en mindre udtalt lugt sammenlignet med dem, der er lavet af skadelige kemikalier.

Materialer i hovedpuder – Fordele og ulemper

Der findes et hav af naturlige og syntetiske fyldtyper i hovedpuder, herunder; dun, bambus, bomuld, latex, polyester og memory skum. Nogle er ergonomiske, åndbare og allergivenlige, mens andre er lette at rengøre, økonomiske og miljøvenlige. Disse materialer tilbyder hver især deres fordele og ulemper.


Naturlige materialer som fjer og dun er lette og bløde, hvilket gør dem til en behagelige at hvile på. Disse puder kan vaskes i vaskemaskine, dog kræver de mere omhyggelig vedligeholdelse. De skal luftes regelmæssigt for at undgå lugt og sammenklumpning. Fjer og dun kan også udløse allergiske reaktioner og forårsage irritation i luftvejene. Desuden er produktionen af fjer- og dunpuder heller ikke tidssvarende i forhold til miljøpåvirkning. Uldpuder velegnede til at holde på varmen i kolde tider og bevarer form og fasthed. Dog kan de føles hårde og ru.


Syntetiske materialer som fiberdun og polyester er økonomiske og gør dem til et budgetvenligt valg. Disse puder kan også vaskes og tørres uden særlige anmærkninger, men disse hovedpuder har tendens til at flade ud over kort tid. Dette påvirker pudens støtteevne og komfort og forkorter dens holdbarhed. Produktionen af syntetiske materialer har negativ miljøpåvirkning.


Bambus er en naturlig og bæredygtig ressource og er derfor langt mere miljøvenlig. Bambusfiber er kendt for sin behagelighed, hvilket gør disse puder ideelle for dem der foretrækker blødere puder. Bambuspuder besidder åndbare egenskaber og regulerer kropstemperaturen under søvn. Sammenlignet med mere almindelige fyldmaterialer kan bambuspuder være sværere at finde og en prisklasse over visse syntetiske alternativer.


Hovedpuder lavet af memory foam er ergonomiske og kendt for deres evne til at reducere tryk på følsomme områder, som hoved, nakke og skuldre samt lindre kroniske smerter under søvn. Memory foam er desuden modstandsdygtigt over for allergener som støvmider og skimmel, hvilket gør det til et ideelt valg for allergikere. Overgangen til skumpuder kræver nogle ugers tilvænning. Skumpuder kan være relativt dyrere, men når man tager i betragtning, at de har en længere levetid, kan prisen anses for overkommelig.

Bæredygtighed og hovedpuder – Hvad skal du kigge efter?

Når du skal vælge din næste hovedpude, er det vigtigt at tage hensyn til faktorer som produktion og bæredygtighed, der kan påvirke både miljøet og din personlige sundhed. Sørg for at vælge en hovedpude, der bærer anerkendte bæredygtighedscertificeringer.


En hovedpude har tæt kontakt med din hud. Som forbruger er det en fordel at vælge en pude med OEKO-TEX certifikat, der garanterer, at puden er fri for skadelige kemikalier og fremstillet af miljøvenlige materialer. Manglen på certificering øger nemlig risikoen for allergiske reaktioner og påvirker dit helbred negativt mere end du tror.


Hovedpuder fremstillet af genbrugsmaterialer er et skridt i retning af at reducere affald og ressourceforbrug. Disse puder har ofte samme kvalitet som traditionelle puder, dog med minimal miljøpåvirkning. Producenter, der prioriterer bæredygtighed, bruger ofte energieffektive processer, genbruger materialer og reducerer emissioner.


Holdbarhed og levetid af din pude er også en central faktor for bæredygtighed. Puder af høj kvalitet, der varer længere, reducerer behovet for hyppig udskiftning og dermed affald. Miljøvenlig emballage og afskaffelse af disse bør også afspejle nutidens standarder.

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Sådan vælger du det rette sengetøj
Sådan vælger du det rette sengetøj Skrevet af: Niklas Pedersen |...
Forstå magnesium søvn
Forstå magnesium søvn Skrevet af: Niklas Pedersen | 19. Januar 2024...
10 Tips til at falde hurtigere i søvn
10 Tips til at falde hurtigere i søvn Skrevet af: Niklas...