Størrelsesguide - vælg den rigtige vægt til din tyngdedyne

Skrevet af: Niklas Pedersen | 28. september 2023 | Tid til at læse 4 min

Tyngdedyne vægt skema

Hele pointen med tyngdedyner er deres tilsatte vægt. Fyldet som giver en tyngde, der får kroppen til at slappe af ved at berolige nervesystemet. Derfor er det vigtigt, at du får valgt den rette vægt, når du skal købe din nye tyngdedyne. Med den rigtige vægt, sikrer du nemlig den optimale komfort og effekt.


Der er et par ting at tage stilling til, inden du kan finde frem til den rette vægt. Din nattesøvn og søvnkvalitet er utrolig vigtig, og derfor bør du også undgå en tyngdedyne som er for tung. En tyngdedyne, som er for tung, vil hæmme din bevægelsesfrihed, mens en tyngdedyne, der er for let derimod ikke vil have den ønskede effekt. Derfor er det vigtigt at du finder den rigtige tyngdedyne til din vægt.

Hvilken tyngdedyne vægt passer til din kropsvægt?

Det første du bør tage udgangspunkt i, når du skal finde den rigtige vægt til din nye tyngdedyne, er din kropsvægt. Jo højere kropsvægt du har, jo mere vægt kan du vælge til din nye tyngdedyne. Tyngdedynen skal dog føles behagelig at bruge, så du har bevægelsesfrihed, og derfor bør du ikke vælge en, som er for tung.


Det er også vigtigt, at tyngdedynen ikke bliver for let ift. din kropsvægt, da tyngden og trykfordelingen så ikke vil have den rette effekt. Tyngdedynen virker nemlig ved hjælp af trykterapi, som lægger et blidt tryk eller pres på hele din krop med en god og jævn trykfordeling. Det er dette, der giver den afslappende effekt, og derfor skal tyngdedynen have en vis tyngde ift. din kropsvægt.


Hvis du derimod vælger en tyngdedyne med en for tung vægt ift. din kropsvægt, vil det hæmme din bevægelsesfrihed, og man vil hurtigt føle sig fanget eller fastspændt. Bevægelsesfriheden er utrolig vigtig for komforten og nattesøvnen, så du i løbet af natten frit kan bevæge dig og vælge den mest behagelige sovestilling. Derudover er en del af tyngdedynens effekt også, at kuglerne i dynen rykkes rundt, når man bevæger sig og dermed tilfører et nyt beroligende tryk på kroppen.

Størrelsesguide - Vælg den rette vægt til din tyngdedyne efter din kropsvægt

Det er vigtigt at vælge vægten til din tyngdedyne efter din kropsvægt for at sikre den rette komfort og effekt. Som tommelfingerregel skal du vælge en vægt til din tyngdedyne, som svarer til ca. 10% af din kropsvægt for at sikre, at tyngdedynen hverken bliver for tung eller for let.


Herunder kan du finde TheNaps størrelsesguide til voksne, hvor du kan tage udgangspunkt i din kropsvægt for at finde frem til den helt rette vægt til din nye tyngdedyne.

TheNaps tyngdedyner til voksne findes i forskellige størrelser, hvor du også kan vælge mellem forskellige vægtklasser, nemlig 5 kg, 7 kg, 9 kg eller 11 kg. Dette er for at sikre, at du har mulighed for at vælge den vægt, som passer bedst til din kropsvægt. Derfor er det blot gennemsnitligt set, at vægten for din nye tyngdedyne skal svare til ca. 10% af din kropsvægt, og hvis du falder mellem to størrelser, vil vi anbefale at starte ud med den laveste vægt af de to.

Størrelsesguide - Hvordan vælger jeg den rette tyngdedyne vægt til mit barn?

Når det kommer til børn bør du vælge tyngdedyne vægten efter dit barns kropsvægt. Som tommelfingerregel gælder det, at man til børn mellem 2 til 5 år bør vælge en tyngdedyne med en vægt på ca. 3,5 kg. Det er vigtigt, at barnet har bevægelsesfrihed, samtidig med at tyngdedynen har den ønskede effekt.


Hos børn er der dog ikke så stor variation i kropsvægten som hos voksne, og derfor er det mere simpelt at vælge den rette vægt til børn. Hos TheNap er der derfor kun en størrelse tyngdedyne til børn, hvor du finder NapCool Junior tyngdedynen. Tyngdedynen vejer 3,5 kg. og passer derfor generelt til børn mellem 2 til 5 år. 


Lige som hos voksne er det vigtigt, at tyngdedynen har en vis tyngde ift. dit barns kropsvægt, hvis dynen skal have den ønskede effekt. Men dit barn skal også kunne bevæge sig frit og kunne ændre sovestilling i løbet af natten for den mest optimale komfort og sikkerhed.

Hvorfor er det vigtigt at vælge den rigtige vægt til din tyngdedyne?

Det er vigtigt at vælge den rigtige vægt til din nye tyngdedyne af flere årsager. Først og fremmest for at sikre en god trykfordeling, og at tyngdedynen har den ønskede effekt med trykterapi. Derefter for at sikre din bevægelsesfrihed og komfort, så du kan finde en behagelig sovestilling i løbet af natten.


Tyngdedyner virker med trykterapi, hvor de med en behagelig tyngde og vægt stimulerer kroppens sanser og beroliger nervesystemet for en øget afslapning og en dybere, roligere søvn. Hvis tyngdedynen ikke vejer nok ift. din krop, vil tyngdedynen ikke have den ønskede effekt set ift. trykterapien.


Komfort og afslapning er utrolig vigtigt for en god søvnkvalitet, hvilket oftest er hele formålet med at anskaffe sig en tyngdedyne. Hvis du vælger en for tung vægt kan det gå udover komforten, da det vil hæmme din bevægelsesfrihed, som i sidste ende kan påvirke din nattesøvn negativt. Det er altså vigtigt, at du ikke føler dig fastlåst eller bevægelseshæmmet, når du bruger din tyngdedyne.

Sådan sikrer du den mest optimale komfort ved brug af tyngdedyne

Valget af den rette vægt til din tyngdedyne set ift. din kropsvægt er med til at sikre din komfort og søvnkvalitet. En anden ting, som kan hjælpe med at sikre den mest optimale komfort, er materialevalget. Du bør altså se på både vægten og materialet, når du skal vælge tyngdedyne for at sikre komforten.


Optimal komfort er vigtigt for din nattesøvn og søvnkvalitet. Faktorer, som kan have en indflydelse på komforten, er bl.a. bevægelsesfrihed og temperatur. Det er, udover at du kan bevæge dig frit, vigtigt, at tyngdedynen giver den rette sovetemperatur og hverken er for kold eller for varm. Efter at have valgt den rette vægt til din tyngdedyne, som sikrer, at dynen hverken er for tung eller for let, bør du altså se nærmere på materialet.


Nogle materialer såsom bambus er nemlig temperaturregulerende, hvilket betyder, at materialet kan være med til at regulere din temperatur i løbet af natten. Hvis du får det for varmt vil bambus virke kølende, og omvendt hvis temperaturen bliver for høj. Dertil er bambus åndbart, hvilket sikrer, at din hud frit kan ånde hele natten. 


Formålet med en tyngdedyne er jo at forbedre nattesøvnen med tyngde og trykterapi, men herudover kan materialet altså også spille en rolle. Derudover bør du se efter en tyngdedyne, som er lavet af et certificeret materiale, der er fri for skadelige stoffer og kemikalier.

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Hvorfor du skal bruge en tyngdedyne
Tyngdedyner: Hemmeligheden bag mindre angst og dybere søvn Dette er en...
Uro i benene
Design by GemPages
Uro i kroppen
Design by GemPages