Sådan påvirker trykterapi dit mentale helbred og sundhed

Skrevet af: Niklas Pedersen | 10. Oktober 2023 | Tid til at læse 4 min

Tyngdedyne der hjælper mod stress og angst

Trykterapi kan have en stor indvirkning på din mentale sundhed, da trykterapien beroliger nervesystemet ved at stimulere de dybtliggende hudreceptorer. Dette sætter gang i en række fysiske processer, som hjælper kroppen til større ro og afslapning, der i sidste ende har en stor indvirkning på dit mentale helbred.


Trykterapi kan bl.a. være med til at reducere stress, angst og depression. Men hvordan fungerer processen helt præcist? I denne artikel vil du få svar på, hvilken effekt trykterapi, som bl.a. anvendes i tyngdedyner, kan have på din mentale sundhed. Læs mere om hvordan tyngedyner virker.

Hvad er trykterapi?

Trykterapi er en form for trykstimulering, også kaldet DPS (Deep Pressure Stimulation), hvor et blidt tryk eller pres stimulerer de dybtliggende hudreceptorer og dermed beroliger nervesystemet. Dette hjælper til en større afslapning og stimulerer bl.a. produktionen af hormonerne melatonin, oxytocin og serotonin.


Trykterapi anvendes bl.a. i tyngdedyner, hvor det tungere fyld i form af små kugler skaber et mildt pres på kroppen. Trykterapi kan også være i form af trykmassage, hvor et blidt tryk påføres på de store muskelgrupper eller i form af et kram eller omfavnelse, som beroliger nervesystemet. 


Følelsen af trykterapi kan bedst sammenlignes med et varmt, trygt kram, som får dig til at slappe af og føle velvære og tryghed. Denne følelse opstår, da det blide pres eller tryk sætter gang i en række fysiske processer.

Trykterapi og psykisk velvære

Trykterapi har en indvirkning på dit mentale helbred, da stimuleringen af de dybtliggende hudreceptorer og beroligelsen af nervesystemet sætter gang i fysiske processer i hjernen, som stimulerer produktionen af en række naturlige hormoner. Disse kan være med til at støtte op om dit psykiske velvære.


Når det milde og beroligende pres påføres på kroppen, stimulerer det de dybtliggende hudreceptorer på en beroligende måde, som hjælper hjernen med at skifte fra aktiveringen af det sympastiske nervesystem (alarmberedskab) til i stedet at aktivere det parasympatiske nervesystem (afslapning og velvære). Når kroppen er skiftet til det parasympatiske nervesystem, altså er i en afslappende tilstand, gør det plads til, at en række fysiske processer kan udfolde sig.


Berøringen fra trykterapi eller DPS (Deep Pressure Stimulation) med en tyngdedyne kan være med til at stimulere produktionen af bl.a. søvnhormonet melatonin. Dette hjælper til en større afslapning og bedre søvnkvalitet, som bl.a. kan medføre en stressreduktion. Da søvn og kvaliteten af søvn har en stor påvirkning på din mentale sundhed, kan dette også have en overordnet positiv indvirkning på f.eks. angst og depression.


Udover at stimulere produktionen af melatonin kan trykterapi også være med til at øge produktionen af ‘lykkehormonet’ serotonin og ‘kærlighedshormonet’ oxytocin. Det blide tryk fra trykterapi hjælper nemlig med at frigive serotonin og oxytocin i hjernen, som ved f.eks. kram, hvilket hjælper til øget mentalt velvære og en stressreduktion. Serotonin hjælper bl.a. med at regulere humøret, mens oxytocin er koblet sammen med velvære og har en afstressende funktion.

Hvordan påvirker trykterapi hormonerne og den mentale balance?

Trykterapi kan påvirke hormonerne, som påvirker vores mentale helbred og tilstand, da disse frigives i hjernen og regulerer vores humør og nervesystem. Hormonerne samarbejder med nervesystemet, som regulerer forskellige processer i kroppen, og derfor er en god hormonbalance utrolig vigtig for vores sundhed.


Trykterapi er med sin beroligende effekt og stimulerende berøring med til at stimulere produktionen af bl.a. oxytocin, melatonin og serotonin - hormoner som alle sammen kan have en positiv indvirkning på dit mentale helbred. Søvnhormonet melatonin forbedrer søvnkvaliteten og får kroppen til at slappe af, hvilket kan have en positiv indvirkning på bl.a. stress og angst. En god nattesøvn er bl.a. med til at forebygge angst, stress og depression samt gøre dig mere mentalt robust og modstandsdygtig over for psykiske sygdomme.


Hertil er ‘lykkehormonet’ serotonin, som frigives i hjernen, med til at regulere og booste vores humør. Det giver altså en følelse af glæde og velvære, som kan være med til at reducere både angst, depression og stress. Det samme gælder for ‘kærlighedshormonet’ oxytocin, som er det samme hormon, som frigives ved f.eks. kram, og dermed skaber en følelse af velvære og veltilpashed, der har en positiv indvirkning på det mentale helbred.


Overordnet set kan trykterapi altså være med til at støtte op om en sund, naturlig og god hormonbalance, som i sidste ende påvirker både vores fysiske og mentale sundhed positivt.

Sammenhængen mellem dybtryk, søvn og mentalt velvære

De dybtryk man opnår fra trykterapi, som er med til at berolige nervesystemet og stimulere produktionen af søvnhormonet melatonin, der er med til at forbedre søvnen og søvnkvaliteten. Især den dybe REM-søvn har stor betydning for vores mentale helbred, og det er under søvnen, at vores hjerne restituerer.


Når du sover rydder hjernen op i dagens indtryk samtidig med at den dybe REM-søvn også har stor betydning for dannelsen af hormoner og forebyggelsen af stress, angst og depression. Trykterapien og trykstimuleringen fra f.eks. en tyngdedyne hjælper til en forbedret søvnkvalitet med færre opvågninger og en dybere søvn, hvor de fleste også oplever at falde hurtigere i søvn.


Flere videnskabelige studier, bl.a. et svensk studie, bekræfter nemlig, at brugen af tyngdedyner med trykterapi kan være med til at øge kroppens naturlige sovemedicin, melatonin, og forbedre vores søvn markant. Man har i årevis kendt til søvnens betydning for både den mentale og fysiske sundhed, hvor en forbedret søvn kan være med til at reducere negative mentale tilstande som f.eks. stress, angst og depression.


Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Uro i benene
Design by GemPages
Uro i kroppen
Design by GemPages
Børns søvnbehov
Børns søvnbehov 29. April 2024 | Tid til at læse 4...

Ofte Stillede Spørgsmål om tryktrapi

Hvordan kan trykterapi forbedre den mentale sundhed?

Trykterapi kan hjælpe til med at forbedre den mentale sundhed ved at berolige nervesystemet og stimulere produktionen af naturlige hormoner som f.eks. melatonin, oxytocin og serotonin, som er med til at regulere søvn, humør og velvære.

Hvad er trykterapi?

Trykterapi er dybtryk, som stimulerer de dybtliggende hureceptorer, hvilket har en beroligende og afslappende effekt på nervesystemet. Trykterapi anvendes bl.a. I tyngdedyner, som lægger et mildt pres på hele kroppen. 

Følelsen af trykterapi kan sammenlignes med et beroligende, trygt kram eller en god, afslappende massage.

Hvordan påvirker søvnen det mentale helbred?

Når vi sover restituerer kroppen og hjernen og specielt den dybe REM-søvn har en stor betydning for vores mentale helbred. Når du sover bearbejder hjernen dagens indtryk og ‘rydder op’, og en god nattesøvn er med til at forebygge bl.a. Stress, angst og depression samt gøre dig mere psykisk robust.

Hvordan hjælper trykterapi med at forbedre søvnkvaliteten?

Det beroligende tryk eller tyngden fra trykterapi i tyngdedynen hjælper nervesystemet og kroppen til at slappe af. Dette gør, at man ofte falder hurtigere i søvn, får en mere sammenhængende og dyb søvn samt opnår en bedre søvnkvalitet. 

Trykterapi er også med til at stimulere produktionen af kroppens naturlige sovemedicin, nemlig søvnhormonet melatonin. Melatonin udskilles naturligt i hjernen og hjælper os til at falde til ro om aftenen og regulere vores søvn- og døgnrytme.

Hvordan kan jeg få trykterapi?

Trykterapi findes i forskellige former, hvor den mest udbredte og populære er tyngdedynen. En tyngdedyne har et fyld af små kugler, som skaber et mildt tryk på kroppen, hvilket er samme effekt som trykterapi. En tyngdedyne bruges ofte til at reducere søvnproblemer og opnå en bedre søvnkvalitet og afslapning.

Derudover findes også trykmassage, som kortvarigt giver den samme effekt som trykterapi.