Tyngdedyner: Hemmeligheden bag mindre angst og dybere søvn

Dette er en oversættelse fra søvnlægen Michael Bruce's video og er skrevet ud fra hans erfaring og perspektiv som søvnlæge.

Hvad en tyngdedyne er, og hvordan kan jeg bruge den i min søvnrutine?

En tyngdedyne er en dyne, der har fået tilføjet ekstra vægt. Den er som regel jævnt fordelt over hele tæppets overflade.


I nogle tilfælde er det alt fra 10 til 20% af personens faktiske kropsvægt.


Så mange undrer sig over: 

Hvordan det er at sove under en tyngdedyne?

Den følelse, som de fleste oplever, når de ligger under en tyngdedyne, er at føle sig pakket ind i en kokon og meget tryg. Den har en tendens til at lette stress og angst og lade den naturlige søvnproces tage over.


Nogle mennesker vil gerne vide: 

Hvordan virker en tyngdedyne?

Tyngdedyner virker baseret på en idé, der kaldes proprioception. Under huden har du små mekano-receptorer, som kan mærke, når der lægges vægt på huden. 

Det er et signal til musklerne om at slappe af, fordi de bliver støttet.


Dette vil så reducere noget, der hedder kortisol, og hos nogle mennesker stimulere oxytocin, også kendt som kærlighedshormonet.

Hvem bør bruge en tyngdedyne?

Tyngdedyner blev først brugt i autistsmiljøet med stor succes.


Vi har nu flyttet dette terapeutiske værktøj til mennesker med angst såvel som depression, og det ser ud til at være en stor hjælp lige før sengetid.


Et stort spørgsmål, som folk gerne vil have svar på: 

Er tyngdedyner sikre?

For det første skal man være forsigtig med tyngdedyner, hvis man har små kæledyr eller spædbørn i sengen. De kan kravle under, blive fanget og potentielt blive kvalt.


Som en generel regel kan tyngdedyner dog være nyttige for folk med angst, depression, kroniske luftvejs eller kredsløbsproblemer, astma, lavt blodtryk, type 2-diabetes, (tro det eller lad være) klaustrofobi, men du bør undgå det, hvis du har obstruktiv søvnapnø.

Hvordan bruger man så en tyngdedyne?

Første skridt er at vælge den rigtige vægt.


Som en generel retningslinje kan jeg godt lide at starte mine patienter med en dyne på 4-7kg. ikke mere. Når de har vænnet sig til det på den nederste halvdel af kroppen, kan de hive den hele vejen op til toppen for at få den fulde effekt.


Husk, at en tyngdedyne ikke kan kurere din søvnløshed.


Du er nødt til at følge flere andre retningslinjer, herunder: 


- konsekvent søvnplan

- sænkning af koffein 

- og en reduktion af alkohol.


Jeg har haft mange patienter, der har haft det ekstremt godt med at tilføje en tyngdedyne til deres natlige rutine eller når de vil tage en hurtig lur i dagtimerne.


NapCool Tyngdedyne

*Begrænset lager