Hvor mange timers søvn skal man have?

Skrevet af: Niklas Pedersen | 11. Oktober 2023 | Tid til at læse 6 min

Tyngdedyne der hjælper mod stress og angst

Søvn spiller en afgørende rolle i vores generelle sundhed og velvære. Det er afgørende for vores krop og sind at få tilstrækkelig søvn for at fungere optimalt.


Det anbefales generelt at voksne får mellem 7-9 timers søvn hver nat for at opretholde en sund og afbalanceret livsstil. Søvn er afgørende for vores fysiske og mentale helbred, da det giver kroppen mulighed for at hvile, genoprette sig selv og genoplade energiniveauet.


At få tilstrækkelig søvn har mange fordele, herunder forbedret koncentration, bedre hukommelse, øget produktivitet og styrket immunsystem. Det kan også bidrage til at reducere risikoen for visse sundhedsmæssige problemer som hjertesygdomme, diabetes og depression.


Det er dog vigtigt at bemærke, at den optimale mængde søvn kan variere fra person til person. Nogle mennesker har brug for mere eller mindre søvn end gennemsnittet afhængig af deres individuelle behov og livsstil. Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler og finde den rette balance mellem arbejde, hvile og søvn.


Herunder har vi lavet et skema over anbefalet søvnvarighed for forskellige aldersgrupper, som foreslået af Sleep Foundation.

Hvordan påvirker mangel på søvn vores krop og sind?

Mangel på søvn påvirker vores krop og sind ved at svække immunforsvaret, øge risikoen for kroniske sygdomme, forstyrre stofskiftet og føre til vægtproblemer. Mentalt kan det forringe vores hukommelse, koncentration og humør, og øge risikoen for psykiske lidelser.


Når vi taler om fysiske aspekter, kan konstant søvnmangel føre til en svækkelse af immunforsvaret, hvilket gør os mere modtagelige over for infektioner som forkølelse og influenza. Desuden kan det øge risikoen for mere alvorlige helbredstilstande som hjertesygdomme og diabetes ved at påvirke vores stofskifte og kropsvægt.


På det mentale plan kan søvnmangel have en dybtgående effekt på vores daglige liv og mentale sundhed. Det kan føre til problemer med hukommelse og koncentration, og i nogle tilfælde kan det endda resultere i humørsvingninger og øget irritabilitet. Over tid kan kronisk søvnmangel også øge risikoen for at udvikle psykiske helbredsproblemer som angst og depression.


At prioritere god søvnhygiejne er essentielt for at undgå disse negative konsekvenser af søvnmangel. Dette inkluderer etablering af en regelmæssig soverutine, skabelse af et behageligt sovemiljø og undgåelse af stimulerende midler som koffein tæt på sengetid. Disse tiltag kan hjælpe med at sikre en god nattesøvn og opretholde vores fysiske og mentale velbefindende.

Faktorer der påvirker individuelle behov for søvn

Der er flere faktorer, der kan påvirke en persons individuelle behov for søvn. Disse faktorer inkluderer søvnmønster, alder og genetik. 

Søvnmønster spiller en vigtig rolle i at bestemme, hvor meget søvn en person har brug for. Nogle mennesker har et naturligt behov for mere søvn end andre og har derfor brug for længere perioder med hvile. Dette kan variere fra person til person og kan også ændre sig over tid.

Alder er også en vigtig faktor at overveje i forhold til søvnbehov. Spædbørn og småbørn har generelt brug for mere søvn end voksne, mens ældre mennesker ofte oplever ændringer i deres søvnmønstre og kan have brug for mindre sammenhængende søvn.

Genetik spiller også en rolle i individuelle behov for søvn. Forskning tyder på, at der er genetiske faktorer, der kan påvirke vores naturlige sovebehov. Nogle mennesker har måske et genetisk prædisponering til at have brug for mere eller mindre søvn end gennemsnittet.

Det er vigtigt at huske, at disse faktorer ikke er udtømmende, og individuelle behov varierer fra person til person. Det anbefales altid at lytte til din egen krop og give den den nødvendige hvile den har brug for.

Tips til at opnå en god nattesøvn og optimere din sovevaner

At opnå en god nattesøvn er afgørende for vores generelle sundhed og velvære. For at optimere dine sovevaner og sikre en god søvnkvalitet er der flere ting, du kan gøre.


Først og fremmest er det vigtigt at skabe et godt sovemiljø. Dette indebærer at have en behagelig seng og pude, samt at holde soveværelset mørkt, stille og køligt. Undgå også elektroniske enheder som mobiltelefoner eller tablets i sengen, da skærmenes blå lys kan forstyrre din søvnrytme.


En sund livsstil spiller også en vigtig rolle i at opnå optimal søvn. Det anbefales at undgå drikkevarer med koffein som f.eks. kaffe eller energidrikke om aftenen, da de kan forhindre dig i at falde i søvn. Det er også vigtigt at undgå tunge måltider eller alkohol inden sengetid, da disse kan påvirke din søvnkvalitet negativt.


Stressreducering før sengetid er afgørende for en god nattesøvn. Prøv afslapningsteknikker som meditation eller dyb vejrtrækning for at berolige sindet inden sengetid. Du kan også overveje at læse en bog, tage et varmt bad eller lytte til beroligende musik for at hjælpe med afslapning.


Se vores 5 tips for en bedre søvn man kan gøre inden man skal sove.

Infografik om tips til en bedre søvn

Hvilke konsekvenser kan det have at få for meget eller for lidt søvn?

At sikre tilstrækkelig og kvalitativ søvn er essentielt for vores overordnede sundhed og velbefindende. Men hvad sker der, når vi enten får for meget eller for lidt søvn? Konsekvenserne kan være markante og påvirke os både fysisk og mentalt.

For meget søvn:

  • At sove for meget kan resultere i daglig træthed og sløvhed.
  • Overskydende søvn kan også føre til hovedpine og koncentrationsbesvær.
  • På længere sigt kan det endda øge risikoen for visse sygdomme som diabetes og hjertesygdomme.

For lidt søvn:

  • Mangel på søvn kan føre til øget irritabilitet og nedsat kognitiv funktion, herunder problemer med hukommelse og koncentration.
  • På kort sigt kan det resultere i nedsat arbejdsevne og øget risiko for ulykker.
  • Langvarig søvnmangel kan øge risikoen for en række helbredsmæssige problemer, herunder hjertesygdomme, diabetes og svækket immunforsvar.
  • Kronisk søvnmangel kan også påvirke din psykiske sundhed, øge risikoen for angst og depression, og i alvorlige tilfælde føre til andre mentale helbredsproblemer.
  • Det er derfor af afgørende betydning at prioritere en god nattesøvn og sikre, at vi får den rette mængde søvn hver nat. 

Om forfatteren

Niklas Pedersen

Stifter og ejer af TheNap

Niklas er en ung fyr, som driver virksomheden TheNap. Efter en stigende interesse for søvnkvalitet og sundhed valgte han at starte TheNap, som nu har hjulpet tusindvis af danskere til en bedre og dybere søvn med bl.a. tyngdedyner og justerbare hovedpuder. Niklas’ interesse for sammenhængen mellem søvn og sundhed tog hurtigt fart, efter han fordybede sig i emnet. Med en mission om at oplyse folk om søvn og sundhed og stille de bedst mulige vilkår for en bedre søvnkvalitet tilgængelig for danskere, arbejder han hver dag på at være opdateret om de nyeste teknologier i branchen.

Bliv klogere på søvn med vores andre artikler

Børns søvnbehov
Børns søvnbehov 29. April 2024 | Tid til at læse 4...
Hvorfor snorker man
Hvorfor snorker man Skrevet af: Niklas Pedersen | 29. April 2024...
Forstå og bekæmp nattesved
Forstå og bekæmp nattesved Skrevet af: Niklas Pedersen | 29. April...